Zákrok zložiek Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave bol zákonný a opodstatnený

27.11.2013 Bratislava

V súvislosti s piatkovými udalosťami na pôde Univerzity Komenského so sídlom na Śafárikovom námestí č. 6 v Bratislave vydala univerzita stanovisko k vstupu účastníkov zhromaždenia na akademickú pôdu na ich webovej stránke.
Ako sa píše v ich stanovisku „V piatok 22. novembra 2013 došlo v podvečerných hodinách k vstupu približne dvoch stoviek účastníkov verejného zhromaždenia (ohlásené zhromaždenie na Hodžovom námestí) do historickej budovy Univerzity Komenského v Bratislave (Šafárikovo nám. 6). V zmysle zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa akademické práva a slobody zaručujú prostredníctvom nedotknuteľnosti akademickej pôdy vysokých škôl, okrem prípadov ohrozenia života, zdravia a majetku. Využívanie akademických slobôd a akademických práv musí byť v súlade so zásadami demokracie, humanity a s právnym poriadkom. Vzhľadom na skutočnosť, že niektorí z účastníkov sa správali v rozpore s podmienkami, pri ktorých sa garantuje nedotknuteľnosť akademickej pôdy, štatutárny zástupca univerzity v súlade so zákonom o vysokých školách povolil vstup príslušných zložiek policajného zboru na akademickú pôdu.“
Krajské riaditeľstvo PZ v Bratislave vykonalo služobný zákrok na akademickej pôde univerzity v súlade s platnými zákonmi. Zložky Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave vstúpili na akademickú pôdu na základe povolenia, ktoré vydal rektor univerzity v súlade s ustanovením § 4 zákona č. 131/ 2002 Z. z. o vysokých školách. Povolenie na vstup možno polícií udeliť v prípadoch ohrozenia života, zdravia a majetku. Počas piatkových udalosti vošiel na akademickú pôdu Univerzity Komenského v Bratislave dav zhromaždených ľudí, pričom v zmysle zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov na akademickú pôdu sme vstúpiť občan, ktorý na nej študuje, vyučuje, báda, alebo inak tvorivo pracuje na pôde vysokej školy. Zhromaždení vstúpili na akademickú pôdu v rozpore so zákonom č.131/2002 Z. z. o vysokých školách. Po vstupe na akademickú pôdu niektoré osoby žiadali od vrátnika, aby ich vpustil do ďalších priestorov univerzity. Na základe vzniknutých udalostí sa 66-ročný muž pracujúci vo vstupnej hale na vrátnici univerzity pokúsil telefonicky privolať pomoc. Podľa doteraz už vykonaných procesných úkonov mal 46-ročný muž z Trenčína vrátnikovi vytrhnúť z ruky slúchadlo telefónu a zložiť, pričom sa mu vyhrážal, že ho spacifikuje, ak si nesadne na gauč, tak ho obesí. Na podklade zistených skutočností poverený príslušník PZ obvinil z prečinu nebezpečného vyhrážania 46-ročného Juraja Ch. z Trenčína. V zmysle Trestného zákona obvinenému za jeho protiprávne konanie hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky, stíhaný je na slobode. Na univerzite vykonali policajti po vstupe na jej pôdu kontrolu totožnosti osôb. Pri bezpečnostnej prehliadke policajti zaistili zapaľovač a sklenenú fľašu s obsahom neznámej tekutiny, pričom v jej strednej časti bol prilepený papier a na ňom iniciačný mechanizmus pripomínajúci prskavku, ktorý bol o papier prilepený lepiacou páskou. V tejto súvislosti začal vyšetrovateľ PZ trestné stíhanie vo veci zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania zo zbraňami.
V priebehu piatkových udalostí v meste bolo z davu predvedených celkom 18 osôb, aj v súvislosti s tým, že mali ako účastníci zhromaždenie chladné zbrane. Po vykonaní potrebných úkonov, boli všetky osoby z polície prepustené.
Počas konania sa ohláseného verejného zhromaždenia na Hodžovom námestí zložky KR PZ v Bratislave postupovali tak, aby sloboda prejavu účastníkov zhromaždenia bola v súlade s Ústavou SR ako aj ďalšími platnými právnymi predpismi v plnej miere zaručená.
V súvislosti s piatkovými udalosťami v meste zvolávateľ pravdepodobne porušil viacero ustanovení zákona č. 84/1990 Zb. o zhromažďovacom práve.
 
mjr. Mgr. Tatiana Kurucová
hovorkyňa KR PZ v Bratislave
 

Vyberte región